Tuesday, June 27, 2006

Green street Hooligans

Футбол, футбол, футбол....Няма по-подходящия филм от "Хулигани" по време на Световното. Все пак си мисля, че трябва да бъде забранен за по-запалените футболни фенове. Може твърде много да се вдъхновят от побойщата и насилието/от които лентата изобщо не е лишена/...ами по дяволите, дори на мен ми се дощя да пребия някой след като го изгледах; просто ей така- за шоуто, не че съм агресивна по принцип...
И въпреки това, много ми хареса. Истинските фенове ще разберат! Пък и винаги е полезно да почерпиш опит от английските си колеги, в крайна сметка те не случайно се славят като най-агресивните футболни фенове /вярвате или не, на второ място в класацията са поляците; така че ако човек на име Томаш, Мачек или Гжешек ви поканят да ги придружите на мач, по-добре тактично откажете/.
Естествено във филма има и малко драма, малко несправедливост /спрямо главния герой-това е неизбежно/, малко отмъщение, малко семейни ценности и всичко това забъркано с много як бой в различни пъбове и стадиони.
Мисля си, че на Elijah Wood малко не му е там мястото но не мога да споря с режисьор, направил толкова добър филм, нали?

Tuesday, June 20, 2006

Amores Perros

Или с други думи "Love's a bitch". Феновете на испанското кино няма да останат разочаровани. Доста добро изпълнение на може би леко неизвестния в България режисьор- Alejandro Gonzalez Inarritu. Стила леко напомня "Магнолия", защото филма е изграден от три различни историй, но като цяло е доста различен. Общото в трите разказа е силната любов (и латино страст, бих добавила аз) на основните персонажи и сблъсака им с жестоката реалност. И кучета навсякъде-големи, малки, бойни, улични, коткообразни и т.н. ( харесва ми играта на думи в заглавието).
Ако до края на филма не намразите жената на големия брат от първата история или манекенката в инвалиден стол от втората история, или гадното ченге с педерастични наклоности от третата, значи не разбирате нищо от кучки. Но силните образи, всъщност са тези на мъжете. Те са много по-колоритни и сложни, и могат да ви внушат това-онова.
Като цяло доста дълъг и тежък филм, препорачително е да се гледа с компания (не, че е страшен; просто ще се почуствате доста по-добре, ако има с кого да го обсъдите, когато свърши.......)

Shi mian mai fu - "Летящите кинжали"

Филма ми въздейства като усещане... Тръпка по кожата, настръхване на мислите и едновременно отпускане на мозъчните клетки. Подейства ми изкушаващо цветно и убийствено бързо...

Не мога да съм съвсем сигурна, дали ефекта му ми се стовари толкова бързо (веднага!!!), заради разпръснатите в радващ окото хаос - ром, кола, лимони, :пот:, бискивити, ... върху масата или просто, защото бях гледала "Герой" неотдавна преди него. Действието на филма върху обременното ми от реклами съзнание бих определила с израза (изпозлван в рекламата на Nivea Soft) - "Като топъл летен дъжд".

Цветовете са толкова силно обвързани със сюжета на филма, така че като видях първите сцени с бяло, вече бях почти сигурна каква ще е финалната точка. Бойните сцени са по-източно-невероятно-добри, а компютърната модификация до толкова добре втъкана, че след края на филма си пуснах и филма за него (предоставен на ДВД-то), за да мога да се насладя още веднъж, продължавайки действието на ефекта на целият филм върху ми.

След като изгледах и филма за филма, си сипах още една чаша от любимият ми коктейл, отпуснах се и премижах, радвайки се на докосването.....

Friday, June 16, 2006

top 3-the worst movies

Днес реших да свърша едно добро дело и да ви спася от няколко часа скука, досада и разочаровано клатене на глава, с мисълта: "Що за тъпотия, по дяволите!!!!!!". А именно-ще ви споделя личната си класация за най-ужасни филми.
Години наред първото място стабилно държеше, така нареченият "Joe's apartment "(или "Апартамента на Джо", ако така го препочитате). Въпросния Joe няма нищо общо с Джоуй от Friends. Това е един съвсем различен младеж, макар и също толкова идиотичен. Неразделни спътници в "многобройните му приключения" са миниатюрните, домашни любимци- хлебарките. Те не само говорят, но и пеят. Песни. Не една.....Отчасти, може да се обясни с факта, че става въпрос за лента на MTV, но това не е оправдание. Беше доста отдавна, когато го гледах, но спомена все още ме кара да настръхвам.
И тъкмо, когато реших, че никога няма да измислят нещо по-тъпо, когато нещастно попаднах на "Изневяра". О, my goodness!!!! Не че не харесвам и уважавам Richard Gere, напротив. Но дори това не помогна. Бездарно безнадежден е първото, което ми идва на ум, когато се сетя за този триумф на досадата. Единствено бутилките бира на масата, ме накараха да го изгледм докрай, но дори съдържанието им не успя да прогони апатията, обзела ме, по време и след края на филма.
Обаче последното ми анти-вълнение засенчи и двата по-горе изброени шедьовъра. То беше свързано с не безивестните "Бандитки". По принцип се води нещо средно между комедия и уестърн. Някой казват, че става въпрос за Zorro*2 в женски вариант. Могат да ме прощават... Zorro си е класика, колкото и да е изчерпан вече. А "Бандитки" си е чисто и просто малоумен. Не знам как Penelope Kruz и Salma Hayek са се навили да участват. Аз лично заспах 3 пъти и ако не беше приятелката ми да ме сръга в ребрата и трите пъти (защото мрази да гледа филми сама) със сигурност щях да пропусна всичко. Няма да забравя, как цяла нощ сънувах кошмари........

Thursday, June 15, 2006

Closer

На времето Closer доста нашумя, най-вече заради съзвездието от актьори, блестящо по афишите му. Така че, ако сте го пропуснали, сега е момента да наваксате. Филмът е особено подходящ за хора, които наскоро са се разделили с половинката си (ако например сте заминали за има, няма някакви си 12 месеца в чужбина и връщайки се установявате, че дългогодишното ви гадже вече е женен за друга) или ако току що сте започнали нова връзка (и наивно вярвате че любовта наистина същестува), или ако приятелите ви считат за емоционален инвалид, или ако.....абе, с две думи- подходящ е за всеки.
Разбира се, че си заслужава да се видят Джулия Робъртс и Джъд Лоу в един и същи филм, макар че лично за мен, върхът беше Клайв Оуен-the bad boy. Странно е, но сюжет почти липсва, всичко се върти около мислите и чуствата на главните действащи лица (общо 4 на брой) и последиците от напълно нелогичните им, но и напълно разбираеми постъпки. Всичко е субективно, нищо не е сигурно, една дума в повече може да унищожи даже Джъд Лоу. Като цяло, това е основната идея.
Прибавете факта, че действието се развива в най-невероятния град на света-Лондон и с изключение на мис Робъртс, никой не говори с мазен американски акцент.
с чиста съвест мога да кажа- Closer e един от най-красивите филми за последните няколко години.
Но всичко е субективно.

Wednesday, June 14, 2006

Kontroll...ьор

Къде? - Там, където намираш и другите - сходни.

Защо? - Под земята ≠ Комерсиално. Заради свежите идеи, които ще ти даде за разправии с контрольори. Сцените. Оператора чупи, а режисьора руши - плашещо добре. Защото досега (май) не си гледал унгарски филм - а ние обичаме европейско кино, нали!? *

Кой? - Не-[на]-маз-[а]-ни, унгарци (европа стил йо!), които за мен са като извадени от театъра с добър пробив на голям екран, само че едновременно в един и същ премиер.
Режисьор (ще ви счупи!) - Nimród Antal. Предизвикал 7 минутно обяснение (тип - оправдаващ се учител...) от будапещенския вариант на СКГТ. Balcsú - Saáudor Csányi и приятели-колеги от Budapest subway.

Какво? - Само със заглавията на два от (надявам се) любимите ти филми, мога да изчерпам този отговор. Но неискам да бъда като моята позната, която ми каза точно преди да гледам "Шесто Чувство" "а, бе той о'ня бил призрак...". Нужните подправки, за да ви хареса филма са сложени с вкус и на място, просто вземи предлаганото блюдо.
Все пак, ако не заради друго, то Кукувицата ще те изкука с 15 минутен здравословен смях, но неочаквай комедийка.

* Не е Холивудски бълвоч!

Kontroll

Просто не мога да повярвам.........Никога не съм мислила за Унгария, като за страна с развита кино индустрия. За индустрията- все още незнам, но за киното явно съм грешала. И доказателство е именно сравнително новия (2003) унгарски, пълнометражен филм "Kontroll". Невероятна режисура, оригинален сюжет и дори актьорския състав е на ниво (само не очаквайте да видите унгарския Брад Пит или Джони Деп, защото няма да стане). Основните действащи лица са до болка познати на средно-статистическия български данъкоплатец, а именно- контрольорите в обществения транспорт. От друга страна сцената на действие е метрото, което внася нотка на екзотичност (да, в България подобно на повечето африкански републики си имаме слаба идея що е то метро и има ли 2-3 спирки у нас). Но стига отклонения- филмът е сериозен, засегнати са основни екзистенциални теми, като вечния сблъсак между доброто и злото, значението на любовта, самотата и пребиването на контрольри, имали нещастието по погрешка да се натикат във мотриса, пълна с пияни футболни фенове...Абе филма просто ТРЯБВА да се гледа! А за братята- унгарци- respect!

Tuesday, June 13, 2006

That 70's show

Да, време е за футбол...Световното набира сила и всички погледи са насочени към Германия. И все пак, както е казал народа: "За един- сватба, за други- брадва". Може би не можете повече да понасяте футболните страсти на приятеля или приятелката си (защото и това се случва); може би скучаете, но времето е твърде гнусно за каквато и да е активност; може би имате свежо чуство за хумор, но същевременно не се ужасявате от комедий с "консервиран смях"; Да, в такъв случай, определено мога да ви препоръчам That 70's show! "Вервайте ми" много ще се смеете. Типично американско сериалче и все пак героите за нула време ще ви станат любимци, а бисерите се леят един след друг. Препоръчително е да се консумира с чипс и бира, може и с нещо по-силно, но това вече е по желание на клиента.

Monday, June 12, 2006

That 70's show

Къде? - В мрежата, но внимавай, защото НСБОП (или както им беше новия nick) никога не чукат 2 пъти ;).

Защо? - Заради музиката на 70-те (Led Zeppelin, Kiss, ... etc...), стила на 70-те (чарлстон, плакатите на Farrah Fawcett...), осмиването на Lussy(най-известният американски сериал тогава)... Защото те са като теб, макар че ти си бил тийн през 80-те /90-те и разбира се, защото ще те пръснат, като балон с хелий, от смях! :)))

Как? - Типично за американско шоу - публика на живо, генерираща смях и 2-3 основни сцени на действието.

Кой? - Естествено първо главaта на тълпата - 17годишният през 1976 Eric Forman (Topher Grace), живееш под властта на родителите си Red and Kitty (Kurtwood Smith & Debra Jo Rupp). Прителката му/комшийка Donna Pinciotti (Laura Prepon), нейните откачени родители Bob and Midge (Don Stark and Tanya Roberts). Краля на глупаците и най-добрият приятел с кучетата Michael Kelso (Ashton Kutcher), неговата настояща/бивша/настояща/... приятелка Jackie Burkhart (Mila Kunis), чужденец от неизвестна страна Fez (Wilmer Valderrama) и най-саркастичният откачалник Steven Hyde (Danny Masterson).

Какво? - Всичко щуро, което може да сполети шест тиийнейджъра през 70-те в Щатите. Прекарващи основна част от времето си в мазето, говорещи за ежеднивието си, най-често под влиянието на пот и всичко останало, което просто им се случва превръщайки се в забавно приключение...

::Ако ти хареса, то ти си super-duper, иначе си - dumbass.::